Страници

понеделник, 9 декември 2013 г.

Шоколадов кейк с крем " Тофи " и нектарини

За да направим 10-12бр. Кексчета ни трябват следните продукти:

За кейка:

5бр. Яйца
180гр. Захар кристална
30гр. Пудра захар
200гр. Натурален шоколад
200гр. Краве масло
10гр. Бакплувер
100гр. Пресято брашно
50гр. Царевично нишасте или оризово брашно
Щипка сол, ванилия
В дълбок съд разбиваме яйцата със кристалната захар, ванилията, солта и прибавяме мекото масло, биеме с миксера и добавяме разтопения на водна баня шоколад, после брашното, нишастето, бакплувера и така разливаме сместа във форми за мъфини а може и силиконови, намазани с масло. Печем на 180С в предварително загрята фурна, за 15мин.
Приготвяме крем " Тофи" като слагаме на котлона в касерол 100гр. Захар и бъркаме внимателно, докато направим светъл карамел и прибавяме 100гр. Течна сметана и малко ванилия, намаляме огъня и бъркаме докато се разтвори карамела напълно. След това охлаждаме. Вадим кексчетата от фурната, охлаждаме и сервираме, като леко цепваме до средата и слагаме по една лъжица от крема, който е добре охладен и се е сгъстил. Отстрани можем да гарнираме с някакви плодове. В случая аз съм използвал нектарини на резенчета, но можем да използваме и други плодове според сезона и малко плодов сироп или ако желаем да е по изискано можем да добавим и топка ванилов сладолед. Финално поръсваме кейка с пудра захар.

петък, 6 декември 2013 г.

Филе от сьомга в масло от лавандула и бяло вино и гренландска мида със метана и горски билки

Сьомгата има доста ценни кулинарни качества, но трябва да знаем, че не тябва да я препичаме, за да остане сочно месото. В случая използвам стек от филето. Намазвам тиган със зехтин и запечатваме филето от двете страни и го поливаме с бяло вино и краве масло около 100гр. Намаляме огъня, добавяме малко сол, стръкче или цвят от лавандула,малко бял пипер. Готвим на бавен огън, като от време на време обръщаме стекчето. Идеята е нашата риба да поеме масло, като гледаме да не остава без течност в тигана. Можем да доливаме бяло вино, когато е готова можем да поръсим със зелен магданоз малко. Гренландската мида приготвяме, като извадим ядката и я нарежем на малки парченца. Сотираме  в малко масло и чесън, сол, бял пипер и накрая малко сметана. Връщаме обратно в черупката и поднасяме със сьомгата. Аз съм добавил един картоф задушен в масло и билки.Ето ви едно страхотно ястие подходящо за вашата "Никулденска "трапеза. Аз бих добавил и чаша хубаво шардоне.

понеделник, 2 декември 2013 г.

Парфе с тиква и глазура от бял шоколад с шам фъстък


Пак захапвам старата и добре позната тиква "Цигулка"
Ще ви представя едно парфе с тиква. Леко и полезно. Всички сме запознати с качествата на тиквата. Ето и рецептата:

2 пакета бисквити
150гр. Краве масло
70гр. Орехи на ситно
180гр. Захар
500гр. Тиква "Цигулка"
5гр. Канела
Малко ванилия
50гр. Желатин
300мл. Сметана сладкарска
Малко шам фъстък на ситно
За глазурата:
150гр. Бял шоколад
100гр. Сметана
100гр. Масло

Бисквитите натрошаваме на ситно и разбъркваме с разтопеното масло и оформяме блат на дъното на форма, за торта. Тиквата задушаваме на кубчета с много малко вода, захарта, канелата и ванилия. Когато е готова пасираме и прибавяме към нея орехите и желатина, който предварително сме накиснали в малко студена вода и после сме разтопили на водна баня ( желатина не трябва никога да се нагрява до и над 60С, защото загубва свойството си да желира). Когато тиквената смес се охлади добавяме избитата сметана и внимателно разбъркваме. Напълваме във формата и пребираме в хладилника за една вечер на другия ден изваждаме от формата и заливаме с глазурата, която приготвяме, като загреем сметаната с малко ванилия, дърпаме и прибавяме шоколада на парченца и после маслото. Малко да стегне и е готова. Отгоре поръсваме с шам фъстък или орехи. Можем да гарнираме с някакъв плодов сироп и топка сладолед.