Традиционни коледни сладки. Опитах различни видове рецепти и се спрях на тази:
300гр. Захар
150гр. Мед
200гр. Масло
150гр. Прясно мляко по маслено
1с.л. Джинджифил смлян
1 карамфил на прах
5гр. Канела
1с.л. Сода бикарбонат
700гр. Брашно
В касерол загряваме меда, маслото и млякото, докато се разтопят. Охлаждаме добавяме содата и щипка сол. В дълбок съд смесваме заедно с брашното и всички подправки и омесваме гладко тесто. Оставя се да престои една вечер в хладилника и на другия ден разточваме с малко брашно на около 5мм. Дебелина и с помоща на формички, коледни изрязваме бисквитките и подреждаме в тавичка с хартия, за печене и слагаме в предварително загрята фурна на 200С и печем 5мин. Поръсваме с пудра захар малко, докато са топли и като се охладят затваряме в кутия с капак. Хапваме ги на коледа с греяно винце с мед и портокалови кори.
Страници
понеделник, 23 декември 2013 г.
вторник, 17 декември 2013 г.
неделя, 15 декември 2013 г.
Тарт с тиква и крокан от кафява захар
Тиквата!!! Така актуална зимата.....вкусна и полезна! Тарта е класчески десерт, може да бъде направен с много видове плънки, но ние в случая, ще го направим с тиква "Цигулка"
Ето и нужните ни продукти за тестото на тарта:
400гр. Брашно
100гр. Пудра захар
250гр. Масло 82% мин.
Щипка сол, малко канела и ванилия
1бр. Жълтък
1 супена лъжица лимонов сок
На кухненски плод смесваме сухите продукти много добре и нарязваме на кубчета мекото масло. Втриваме го с ръце в брашното добре, за да получим малки маслени трохи. След това добавяме жълтъка и лимоновият сок и започваме да месим. Ако видим, че тестото ни не събира и не гладко, добавяме няколко лъжици студена вода и продължаваме да месим. Когато е готово го завиваваме с фолио и го прибираме в хладилника, за около 1 час. През това време ще си направим плънката, като почистим 500гр. Тиква и я режем на кубчета и слагаме в касерол с 150гр. Захар, малко канела, ванилия и малко вода и задушаваме да омекне на котлона. След това намачкваме с вилица и добавяме малко масло и когато се охлади 2бр. Яйца. През това време тестото ни е стегнало и е готово за работа. Разточваме го на плота с помоща на малко брашно на около 5мм. И изрязваме колкото е дъното на формата ни за тарт. Слага ме го на дъното и надупчваме с вилица. След това изрязваме лента, колкото е височината на формата ни, но не повече от 1,5 см. Поставяме го и с помоща на вилицата зашипваме с дъното. Печем в предварително загрята фурна на 180С за около 7-8 мин. Изваждаме и разстиламе вътре тиквената смес и продължаваме да печем за около 20мин. След което вадим и оставяме да се охлади. В тиган слагаме около 100гр. Кафева захар и леко карамелизираме, изсипваме върху пергаментова хартия и като се охлади натрошаваме и слагаме в блендер заедно със 100гр. Орехи не много на ситно и поръсваме тарта. И е готов за сервиране.
Ето и нужните ни продукти за тестото на тарта:
400гр. Брашно
100гр. Пудра захар
250гр. Масло 82% мин.
Щипка сол, малко канела и ванилия
1бр. Жълтък
1 супена лъжица лимонов сок
На кухненски плод смесваме сухите продукти много добре и нарязваме на кубчета мекото масло. Втриваме го с ръце в брашното добре, за да получим малки маслени трохи. След това добавяме жълтъка и лимоновият сок и започваме да месим. Ако видим, че тестото ни не събира и не гладко, добавяме няколко лъжици студена вода и продължаваме да месим. Когато е готово го завиваваме с фолио и го прибираме в хладилника, за около 1 час. През това време ще си направим плънката, като почистим 500гр. Тиква и я режем на кубчета и слагаме в касерол с 150гр. Захар, малко канела, ванилия и малко вода и задушаваме да омекне на котлона. След това намачкваме с вилица и добавяме малко масло и когато се охлади 2бр. Яйца. През това време тестото ни е стегнало и е готово за работа. Разточваме го на плота с помоща на малко брашно на около 5мм. И изрязваме колкото е дъното на формата ни за тарт. Слага ме го на дъното и надупчваме с вилица. След това изрязваме лента, колкото е височината на формата ни, но не повече от 1,5 см. Поставяме го и с помоща на вилицата зашипваме с дъното. Печем в предварително загрята фурна на 180С за около 7-8 мин. Изваждаме и разстиламе вътре тиквената смес и продължаваме да печем за около 20мин. След което вадим и оставяме да се охлади. В тиган слагаме около 100гр. Кафева захар и леко карамелизираме, изсипваме върху пергаментова хартия и като се охлади натрошаваме и слагаме в блендер заедно със 100гр. Орехи не много на ситно и поръсваме тарта. И е готов за сервиране.
Шоколадови бонбони за коледните празници
Шоколад
Шоколадът е богата на калории храна. Той съдържа 61% въглехидрати, 30% мазнини и 5-8% белтъци. Мазнините в шоколада са съставени от наситените мастни киселини - стеаринова (34%) и палмитинова (27%), мононенаситени - олеинова (34%) и само 2 % полиненанситени представени от линолева киселина. Независимо от значителното количество наситените мастни киселини в шоколада, те имат неутрален ефект по отношение на серумния холестерол и не водят до повишаването му. Шоколадът е също така и добър източник на редица минерални вещества като: калий, магнезий, мед и желязо, които се усвояват ефективно от организма.
четвъртък, 12 декември 2013 г.
Дива кокошка във портвайн, хвойна и смокини
Дивеча!! Храната на царете!
Много важен етап от приготвянето на какъвто и да е дивеч, това е маринатата. Тя отнема тежката миризма, която има дивечовото месо и прави до някъде месото по крехко. Ще ви споделя една марината, която ползвам аз и е доста успешна според мен. Ето и как да я направим:
В тенджера слагаме 1л. Вино червено, но може и бяло ако дивеча примерно е пернат и ще бъде готвен със сметанов сос а в нашия случай ползвам червено ( наливно да не е скъпо ) Добавяме и силни подправки, като дафинов лист, бахар, може и пръчка канела, черен пипер, сол, малко захар и дръжки от магданоз и целина ако имаме. Хубаво да сложим и малко кори от портокал и ябълка и лук цяла глава с люспите, измита и почистена разбира се и няколко скилидки чесън.Поставяме на котлона и оставяме да ври 5 - 7мин. Така реално всички билки и подправки екстрактират вкусове и аромати във виното. Оставяме да се охлади много добре и заливаме дивеча, като претискаме отгоре, за да се овкуси от всякъде. Трябва да престои така от 12 до 24 часа. След което вече можем да готвим дивеча а маринатата се отстранява. Така маринован дивеча ще бъде приготвен по добре.
Много важен етап от приготвянето на какъвто и да е дивеч, това е маринатата. Тя отнема тежката миризма, която има дивечовото месо и прави до някъде месото по крехко. Ще ви споделя една марината, която ползвам аз и е доста успешна според мен. Ето и как да я направим:
В тенджера слагаме 1л. Вино червено, но може и бяло ако дивеча примерно е пернат и ще бъде готвен със сметанов сос а в нашия случай ползвам червено ( наливно да не е скъпо ) Добавяме и силни подправки, като дафинов лист, бахар, може и пръчка канела, черен пипер, сол, малко захар и дръжки от магданоз и целина ако имаме. Хубаво да сложим и малко кори от портокал и ябълка и лук цяла глава с люспите, измита и почистена разбира се и няколко скилидки чесън.Поставяме на котлона и оставяме да ври 5 - 7мин. Така реално всички билки и подправки екстрактират вкусове и аромати във виното. Оставяме да се охлади много добре и заливаме дивеча, като претискаме отгоре, за да се овкуси от всякъде. Трябва да престои така от 12 до 24 часа. След което вече можем да готвим дивеча а маринатата се отстранява. Така маринован дивеча ще бъде приготвен по добре.
сряда, 11 декември 2013 г.
Абонамент за:
Публикации (Atom)