Страници

неделя, 16 март 2014 г.

Тарталета с ягоди и крем "Рикота"

В този момент продават на пазара хубава ягода. Ще направим един много добър десерт, за който са ни нужни следните продукти:

За тарталетата:
Брашно - 200гр.
Пудра захар - 70гр.
Масло - 100гр.
Щипка сол, канела, ванилия
Жълтък - 1бр.
Малко лимонов сок

Брашното, пудрата захар и подправките смесваме на плота и добавяме мекото масло. Започваме да го втриваме с ръце във брашното, докато получим маслени трохи. Добавяме лимоновия сок и жълтъка и месим, да получим меко и гладко тесто. Ако видим, че не се получава можем да добавим и някой друга супена лъжица студена вода! Поставяме го за малко в хладилника. Разточваме го внимателно  с помоща на малко брашно и изрязваме с формички и разтиламе вътре с ръце и с виличка правим дупки по дъното на тарталетата. Пече в загрята фурна на 180С за около 10мин. Изваждаме и махаме формите, оставяме да се охладят много добре. През това време ще си направим крема. В касерол слагаме 3 жълтъка 120гр. Захар, 30мл. Ром или коняк, малко ванилия и с помоща на водна баня, на котлона бъркаме, докато се разтопи захарта. Дърпаме и биеме с миксера, докато се охлади. След това добавяме 200гр. Сирене "Рикота" и бъркаме докато получим гладък крем, който охлаждаме малко в хладилника и после щприцоваме върху тарталетките. Гарнираме с пресни ягоди и малко шам фъстък. Аз съм сложил и малко сироп от ягоди. Можем да сложим и прясна мента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар