Страници

сряда, 12 март 2014 г.

Рачел от тиква, пълнозърнест кейк с крем от квасена сметана и дива круша в червено вино и канела

 Рецепта за около 4 порций

Пълнозърнест кейк и нужните продукти:

Мюсли смляно - 100гр.
Бадемово брашно - 100гр.
Орехи на ситно - 100гр.
Сушени боровинки - 30гр.
Белтъци - 3бр.
Захар - 120гр.
Ванилия, малко канела, щипка сол

Смесваме всичките продукти в дълбока купа и разбъркваме много добре. Взимаме малка тавичка и застиламе с пергаментова хартия. Сместа разпределяме равномерно в тавичката и печем в загрята фурна на 180С за около 20 мин.

Продукти за крема:

Квасена сметана - 200гр.
Мед - 70гр.
Щипка канела, малко ванилия
Сок от половин лимон
Масло 82% мин. - 60гр.

Всички продукти смесваме в купа и биеме с миксера, като маслото е меко и го добавяме накрая. Готовият крем слагаме, за малко в хладилника.

Как да си направим Рачел от тиква:

Взимаме една тиква " Цигулка" и я почистваме, обелва ме и нарязваме на кубчета 3/3 см.
Разтваряме 500гр. Вар в 3л. Вода и поставяме тиквата вътре, за 2-3 часа. През това време правим в тенджера гъст захарен сироп. Примерно ако тиквата е 2-3кг. Слагаме 2кг. Захар и 2л. Вода, пръчка канела, малко ванилия. След това измиваме със студена вода тиквата и я пускаме в сиропа, да къкри на бавен огън. Докато тиквата омекне. Трябва, да се получи коричка от вън и вътре да е мека. Накрая малко преди да дръпнем от огъня слагаме 10гр. Лимонена киселина. Напълваме в буркани и обръщаме на обратно, докато се охладят.

Дива круша във червено вино и канела:

Трябват ни 4 бр. Круши малки, обелени. В касерол слагаме 100гр. Мед 200гр. Вино червено и пръчка канела. Готвим на бавен огън, като внимаваме да не разварим крушите. След което ги оставяме във виното да се охладят. Сладкия винен сос можем да ползваме, да гарнираме нашите десерти. Подредбата на чинията оставям на вашето въображение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар