Страници

вторник, 8 октомври 2013 г.

Кейк с рикота и смокини

Кейк с рикота и смокини

За блата:
Избиваме 4бр. Яйца и 9с.л. Захар, щипка сол, ванилия с миксер. Прибавяме 2с.л. Олио, 9с.л. Пресято брашно, кората на един лимон настъргана ситно и 10гр. Бакплувер, разбиваме добре и разпределяме в райф за торта. Печем в предварително загрята фурна около 20мин. На 180С. Оставяме да се охлади добре. Приготвямя си малко захарен сироп, като в касерол слагаме 150гр. Захар, ванилия, пръчка канела, сока от един лимон и 200гр. Вода. Оставяме да поври малко, дърпаме от котлона и охлаждаме.

За крема:

В купа избиваме 400гр. Рикота и 150гр. Захар, ванилия и щипка канела. Разтваряме си 30гр. Желатин в малко студена вода и после на котлона на водна баня. По голямата част от желатина прибавяме към крема а другата си оставяме, за да желираме отгоре смокините. Когато блата и сиропа са охладени започваме да монтираме кейака, като в подходящ поднос или кръгло плато поставяме горната част на райфа а вътре блата, който обръщаме обратно с равната част нагоре, сиропираме, като оставяме малко от сиропа. Намазваме с крема и подреждаме смокини на резенчета плътно отгоре. Смесваме останалия желатин с останалия захарен сироп и внимателно с помоща на супена лъжица обливаме смокините. Поставямя в хладилника минимум, за 4 часа и след това разрязваме и сервираме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар