Страници

вторник, 5 май 2015 г.

Кюнефе - Царят на Турските десерти

Това е страхотен ориенталски десерт! Сервира се винаги топъл и кашкавалът вътре се дърпа на конци! За да направим " Кюнефе" ни е нужен пресен кадаиф. Трябва ни плитка, метална, кръгла форма с диаметър около 10см. Това е за една порция! Смесваме малко палмова мазнина или маргарин с плодов петмез и намазваме обилно формата. Слагаме един тънък пласт пресен кадаиф вътре и оформяме с ръце по дъното на формата, като пресоваме добре. Отгоре поставяме пресен кашкавал или сирене. Обезсолено - (Гьобек) Много е вкусно и стои на конци! Отгоре пресоваме пак с ръце още един ред пресен кадаиф. Печем в пещ или на барбекю! Ако е на барбекю трябва да го обърнем, за да се препече от двете страни. Петмеза помага да хване един златист и приятен цвят, а и му придава хубав вкус. Когато се изпече добре заливаме със захарен сироп, който сме направили предварително и вече се е охладил. Поръсваме със смлян шам фъстък. Някъде слагат отгоре и една лъжица каймак - заквасена сметана, но много по маслена от нашата.И сервираме задължително топъл!

Няма коментари:

Публикуване на коментар