Страници

петък, 24 януари 2014 г.

Трюфели


В стари времена се е говорело, че трюфелите се образуват от гръмотевиците, които падат близо до дървета, че “узряват” точно при пълнолуние, че се появяват на мистични места или под омагьосани дървета, че за да намира най-добрите трюфели човек трябва да е надарен с магически способности, че самите те могат да омагьосват, лекуват, да носят късмет или нещастия. 

Всички суеверия и легенди, с които са обградени трюфелите стават обясними, като се вземат предвид ограничените места в които се намират, изключителните им вкусови качества, цената им, като на скъпоценности и се добави към това уникалният начин, по който се събират. 

В действителност те растат спонтанно само под няколко вида дървета и то при строго определени почвени и климатични условия, а събирането на трюфелите е изкуство и наподобява търсенето на съкровище. Както вече казахме, трюфелите растат под земята и единственият начин да бъдат извадени на светло е като се оформи съюз - човешкият опит в разпознаването на най-подходящите места и дървета и безпогрешното обоняние на куче с извънредно чувствителен нос и специално обучено да разпознава специфичният им аромат. Страхотни са за сосове, особено за дивеч.

Няма коментари:

Публикуване на коментар