Страници

понеделник, 2 декември 2013 г.

Парфе с тиква и глазура от бял шоколад с шам фъстък


Пак захапвам старата и добре позната тиква "Цигулка"
Ще ви представя едно парфе с тиква. Леко и полезно. Всички сме запознати с качествата на тиквата. Ето и рецептата:

2 пакета бисквити
150гр. Краве масло
70гр. Орехи на ситно
180гр. Захар
500гр. Тиква "Цигулка"
5гр. Канела
Малко ванилия
50гр. Желатин
300мл. Сметана сладкарска
Малко шам фъстък на ситно
За глазурата:
150гр. Бял шоколад
100гр. Сметана
100гр. Масло

Бисквитите натрошаваме на ситно и разбъркваме с разтопеното масло и оформяме блат на дъното на форма, за торта. Тиквата задушаваме на кубчета с много малко вода, захарта, канелата и ванилия. Когато е готова пасираме и прибавяме към нея орехите и желатина, който предварително сме накиснали в малко студена вода и после сме разтопили на водна баня ( желатина не трябва никога да се нагрява до и над 60С, защото загубва свойството си да желира). Когато тиквената смес се охлади добавяме избитата сметана и внимателно разбъркваме. Напълваме във формата и пребираме в хладилника за една вечер на другия ден изваждаме от формата и заливаме с глазурата, която приготвяме, като загреем сметаната с малко ванилия, дърпаме и прибавяме шоколада на парченца и после маслото. Малко да стегне и е готова. Отгоре поръсваме с шам фъстък или орехи. Можем да гарнираме с някакъв плодов сироп и топка сладолед.

Няма коментари:

Публикуване на коментар