Страници

четвъртък, 12 декември 2013 г.

Дива кокошка във портвайн, хвойна и смокини

Дивеча!! Храната на царете!
Много важен етап от приготвянето на какъвто и да е дивеч, това е маринатата. Тя отнема тежката миризма, която има дивечовото месо и прави до някъде месото по крехко. Ще ви споделя една марината, която ползвам аз и е доста успешна според мен. Ето и как да я направим:
В тенджера слагаме 1л. Вино червено, но може и бяло ако дивеча примерно е пернат и ще бъде готвен със сметанов сос а в нашия случай ползвам червено ( наливно да не е скъпо ) Добавяме и силни подправки, като дафинов лист, бахар, може и пръчка канела, черен пипер, сол, малко захар и дръжки от магданоз и целина ако имаме. Хубаво да сложим и малко кори от портокал и ябълка и лук цяла глава с люспите, измита и почистена разбира се и няколко скилидки чесън.Поставяме на котлона и оставяме да ври 5 - 7мин. Така реално всички билки и подправки екстрактират вкусове и аромати във виното. Оставяме да се охлади много добре и заливаме дивеча, като претискаме отгоре, за да се овкуси от всякъде. Трябва да престои така от 12 до 24 часа. След което вече можем да готвим дивеча а маринатата се отстранява. Така маринован дивеча ще бъде приготвен по добре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар