Страници

петък, 6 декември 2013 г.

Филе от сьомга в масло от лавандула и бяло вино и гренландска мида със метана и горски билки

Сьомгата има доста ценни кулинарни качества, но трябва да знаем, че не тябва да я препичаме, за да остане сочно месото. В случая използвам стек от филето. Намазвам тиган със зехтин и запечатваме филето от двете страни и го поливаме с бяло вино и краве масло около 100гр. Намаляме огъня, добавяме малко сол, стръкче или цвят от лавандула,малко бял пипер. Готвим на бавен огън, като от време на време обръщаме стекчето. Идеята е нашата риба да поеме масло, като гледаме да не остава без течност в тигана. Можем да доливаме бяло вино, когато е готова можем да поръсим със зелен магданоз малко. Гренландската мида приготвяме, като извадим ядката и я нарежем на малки парченца. Сотираме  в малко масло и чесън, сол, бял пипер и накрая малко сметана. Връщаме обратно в черупката и поднасяме със сьомгата. Аз съм добавил един картоф задушен в масло и билки.Ето ви едно страхотно ястие подходящо за вашата "Никулденска "трапеза. Аз бих добавил и чаша хубаво шардоне.

Няма коментари:

Публикуване на коментар