Страници

понеделник, 9 декември 2013 г.

Шоколадов кейк с крем " Тофи " и нектарини

За да направим 10-12бр. Кексчета ни трябват следните продукти:

За кейка:

5бр. Яйца
180гр. Захар кристална
30гр. Пудра захар
200гр. Натурален шоколад
200гр. Краве масло
10гр. Бакплувер
100гр. Пресято брашно
50гр. Царевично нишасте или оризово брашно
Щипка сол, ванилия
В дълбок съд разбиваме яйцата със кристалната захар, ванилията, солта и прибавяме мекото масло, биеме с миксера и добавяме разтопения на водна баня шоколад, после брашното, нишастето, бакплувера и така разливаме сместа във форми за мъфини а може и силиконови, намазани с масло. Печем на 180С в предварително загрята фурна, за 15мин.
Приготвяме крем " Тофи" като слагаме на котлона в касерол 100гр. Захар и бъркаме внимателно, докато направим светъл карамел и прибавяме 100гр. Течна сметана и малко ванилия, намаляме огъня и бъркаме докато се разтвори карамела напълно. След това охлаждаме. Вадим кексчетата от фурната, охлаждаме и сервираме, като леко цепваме до средата и слагаме по една лъжица от крема, който е добре охладен и се е сгъстил. Отстрани можем да гарнираме с някакви плодове. В случая аз съм използвал нектарини на резенчета, но можем да използваме и други плодове според сезона и малко плодов сироп или ако желаем да е по изискано можем да добавим и топка ванилов сладолед. Финално поръсваме кейка с пудра захар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар